Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Οι φοιτητές με τα σκουφάκια

Ο καθηγητής των μαθηματικών έβαλε την παρακάτω πρόκληση στους  φοιτητές του. Τους είπε πως θα τους ζητήσει να σταθούν όλοι σε μία σειρά, ο ένας πίσω από τον άλλον, θα σβήσει τα φώτα και θα πάρει στην τύχη από έναν σάκο με πολλά άσπρα και μαύρα σκουφάκια και θα φορέσει στον καθέναν από ένα σκουφάκι. Στη συνέχεια θα ανάψει τα φώτα και θα ρωτήσει τον καθένα τους με τη σειρά, ξεκινώντας από τον τελευταίο στην ουρά, τι χρώμα σκουφάκι φοράει. Ο καθένας θα μπορεί να βλέπει όλα τα σκουφάκια των μπροστινών του, αλλά όχι το δικό του, ούτε τα σκουφάκια αυτών που είναι πίσω του. Την απάντηση του κάθε φοιτητή θα μπορούν όμως να την ακούσουν όλοι. Ο κάθε φοιτητής απαντάει στην ερώτηση του καθηγητή  μόνο με τις λέξεις «άσπρο» ή «μαύρο». 
Αν  οι φοιτητές καταφέρουν να δώσουν τη σωστή απάντηση, θα περάσουν όλοι το μάθημα, αλλιώς όλοι θα κοπούν. Επειδή μάλιστα είναι επιεικής αν έκαναν μόνο ένα λάθος δεν θα το λάμβανε υπόψη και θα τους περνούσε. Για το σκοπό αυτό τους άφησε πριν ξεκινήσει η δοκιμασία να συνεργαστούν για να βρουν όλοι μαζί το πως θα ενεργήσουν.
Οι φοιτητές συσκέφτηκαν μεταξύ τους και βρήκαν τον τρόπο, χωρίς να κλέψουν, να κερδίσουν την πρόκληση του καθηγητή. Πως τα κατάφεραν;


Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι:  pantsik dubins Christos 

Δεν υπάρχουν σχόλια: