Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Πέντε σωροί με καρύδες

Πέντε ναυτικοί επιβιώνουν από ένα ναυάγιο και  κολυμπούν σε ένα μικροσκοπικό νησί, όπου δεν υπάρχει τίποτα, άλλο παρά ένα δέντρο καρύδας και μια μαϊμού. Οι ναυτικοί κόβουν όλες τις καρύδες και τις βάζουν σε μια μεγάλη στοίβα κάτω από το δέντρο. Εξαντλημένοι, συμφωνούν να πάνε για ύπνο και το επόμενο πρωί να μοιράσουν τις καρύδες.

Στις μία το πρωί, ο πρώτος ναυτικός ξυπνά. Σκεπτόμενος ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται τους άλλους, αποφασίζει να πάρει το μερίδιό του αμέσως. Διαιρεί τις καρύδες σε πέντε ίσους σωρούς, αλλά υπάρχει μία καρύδα που περισσεύει. Έτσι την δίνει  στον πίθηκο, κρύβει τις δικές του  καρύδες (έναν από τους πέντε σωρούς), και αφήνει τις υπόλοιπες  καρύδες σε μια μεγάλη στοίβα κάτω από το δέντρο.
Στις δύο, ο δεύτερος ναυτικός ξυπνά. Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο πρώτος ναυτικός έχει ήδη λάβει το μερίδιό του. Σκεπτόμενος ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται τους άλλους, αποφασίζει να πάρει το μερίδιό του αμέσως. Διαιρεί τις καρύδες σε πέντε ίσους σωρούς, αλλά υπάρχει μία καρύδα που περισσεύει. Έτσι την δίνει  στον πίθηκο, κρύβει τις δικές του  καρύδες (έναν από τους πέντε σωρούς), και αφήνει τις υπόλοιπες  καρύδες σε μια μεγάλη στοίβα κάτω από το δέντρο.
Στις τρεις, τέσσερις και πέντε το πρωί, ο τρίτος, τέταρτος και πέμπτος ναυτικός  ξυπνάνε και κάνουν τα ίδια.
Το πρωί, όλοι οι ναυτικοί ξυπνούν, και  προσπαθούν να δείξουν αθώοι. Κανείς δεν κάνει μια παρατήρηση σχετικά με τη μείωση του σωρού με τις καρύδες, και κανείς δεν αποφασίζει να είναι ειλικρινής και να παραδεχτεί ότι έχει ήδη λάβει το μερίδιό του. Έτσι διαιρούν τις καρύδες σε πέντε σωρούς, για έκτη φορά, και διαπιστώνουν ότι υπάρχει για ακόμη μία φορά  μια καρύδα που περισσεύει, και που δίνουν στη μαϊμού.     
Ποια είναι η ελάχιστη ποσότητα από καρύδες που θα μπορούσε να υπήρχε στον αρχικό σωρό;

Σωστή απάντηση έχουν δώσει οι: Christos pantsik

Δεν υπάρχουν σχόλια: